Nuskambėjo Vilkaviškio dekanato moksleivių giesmių konkurso „CANTATE DOMINO CANTICUM NOVUM“ baigiamasis laureatų koncertas

VILMA BALANDIENĖ

Vilkaviškio dekanate kas antri metai organizuojamas moksleivių giesmių konkursas „CANTATE DOMINO CANTICUM NOVUM“ tapo gražia tradicija ir nuostabia galimybe išgirsti įvairaus amžiaus mokinių iš Vilkaviškio rajono ugdymo įstaigų atliekamų giesmių. Muzikos mokytojai nustebina nauju repertuaru, atrastais naujais talentais, suburtais kolektyvais, o giedorėliai – skambiais balsais ir nuoširdžiu giedojimu.

2016/2017 m.m. konkursas prasidėjo dar gruodžio mėnesį. Konkurso dalyviai, suskirstyti zonomis, buvo perklausyti Pilviškių „Santakos“ gimnazijoje, Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijoje ir Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinėje mokykloje. Viso konkurse dalyvavo 27 kolektyvai. Juos ruošė 12 mokytojų. Konkurso dalyvius vertino 5 asmenų komisija: prelatas. kan. Vytautas Gustaitis – komisijos pirmininkas; Alma Finagėjevienė – Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja; Elena Janušaitienė – buvusi Vilkaviškio Muzikos mokyklos direktorė; Saulius Bieliūnas – Vilkaviškio katedros vargonininkas; sesuo Gertrūda.

Zoninio turo metu atrinkti patys stipriausi giedorėliai, o sausio 29 dieną Vilkaviškio parapijos namuose baigiamojo koncerto metu savo giesmėmis jie šildė visus klausytojus. Sunku būtų iškirti, kurio giesmė nuskambėjo nuoširdžiau, nes tiek lopšelių-darželių auklėtiniai, tiek progimnazijų jaunieji giesmininkai, tiek solidūs gimnazijų mokiniai savo žiūrovams dovanojo šventę. Stebino platus giesmių pasirinkimas: nuo trumputės Taize giesmės „Glorija, glorija“, atliekamos kanonu Viktorijos Klimaitės ir Inos Klimavičiūtės iš Žaliosios Vinco Žemaičio pagrindinės mokyklos, iki Ovidijaus Vyšniausko „Tikiu“, atliekamos Igno Skučo bei Justo Plioplio iš Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro.

Norisi paminėti mokytojus, šiam konkursui paruošusius ne po vieną kolektyvą. Daugiausia geidorėlių paruošė muzikos mokytoja Edita Linkevičienė, kuri metai iš metų savo ugdytinių pasiekimais garsina Vilkaviškį. Šiam konkursui ji paruošė 4 kolektyvus, ir visi jie tapo laureatais. Rita Štrimaitienė konkursui paruošė tris kolektyvus; du iš jų giedojo baigiamajame koncerte. Tokiu pačiu dalyvių skaičiumi nudžiugino ir Birutė Stonienė, Vilija Gaurienė. Džiugina tai, kad kiekviename giesmių konkurse su savo ugdytiniais dalyvauja tos pačios mokytojos: Danutė Bačkiūtė, Viktorija Dėdynienė, Vilma Brazauskienė, Violeta Bieliūnienė, - bei įsijungia naujos: Nemira Gardauskienė, Raimonda Doreikienė, Odeta Černauskaitė, Audronė Jusaitytė, Irma Menčinskienė.

Vilkaviškio dekanas prel. kan. Vytautas Gustaitis, kuris ir yra šio konkurso sumanytojas ir rėmėjas, sveikindamas giedančius mokinukus ir juos ruošusias mokytojas, nuoširdžiai linkėjo: „Šypsokitės. Dievas myli linksmą davėją“. Koncerto pabaigoje ragino nepamiršti giesmės, kaip gražiausios maldos, ir pakvietė bendrai nuotraukai.

Nuotraukų autorė - Gražina Mickevičienė